Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Simpson'da Ne Yapılır?

Simpson.com.tr ücretsiz üyelik alınarak konu açılabilen ve cevap yazılabilen genel forumdur. Zaman kaybetmeden, sizlerde bize katılın!

Daha Fazlası

Kahramanmaraş Depremleri!

Kahramanmaraş merkezli, 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki 2 deprem ile Türkiye sarsıldı. Çokça yıkıma sebep olan deprem sebebiyle tüm halkımıza başsağlığı dileriz.

Daha Fazlası

Yaraları Birlikte Saralım!

AFAD, Kızılay ve Ahbap'a bağışta bulunabilirsiniz. (Türkiye Tek Yürek kampanyasında AFAD ve Kızılay'a 115milyar TL üzerinde bağış toplanmıştır.)

Daha Fazlası

Yarsanizm Nedir?

Krusty the Clown

Admin
Yönetici
Katılım
18 Şub 2023
Mesajlar
1,537
Yarsanizm veya Ahl-i Haqq, İran'da ve çevresinde kökeni olan bir dini inanç ve hareketidir. "Ahl-i Haqq" terimi, "Hakka ait olanlar" veya "Hakk'a mensup olanlar" anlamına gelir ve bu terim, bu inancın takipçilerine atıfta bulunur.

Yarsanizm'in temelleri, geleneksel İran dini ve kültürüne dayanır, ancak kendi özgün doktrinleri ve uygulamaları vardır. Bazı kaynaklar, Yarsanizm'in İslam'dan etkilendiğini, özellikle de Şiilik ve Sufilikten etkilendiğini belirtirken, diğerleri Yarsanizm'i bağımsız bir din olarak tanımlar.

Yarsanizm'in temel inançları arasında tek Tanrı'ya (Hak veya Khuda), evrenin doğası ve varlığı hakkında mistik ve ezoterik öğretiler, ruhsal ilerleme ve reenkarnasyon gibi kavramlar bulunur. Ayrıca, Yarsaniler, peygamberlerin ve ruhani liderlerin (Pir) öğretilerini takip ederler.

Yarsanizm'in pratiği, dua, ritüel ibadet, semah (dini danslar), musiki ve mistik sembollerin kullanımı gibi çeşitli unsurları içerir. Yarsanizm toplulukları genellikle sıkı bir dayanışma ve toplumsal dayanışma içinde yaşarlar.

Ancak, Yarsanizm hakkında bilgi, tarih boyunca dış dünyaya kapalı bir şekilde korunmuştur ve hala pek çok sırrı ve gizemi vardır. Ayrıca, İran'da resmi olarak tanınmayan bir inanç olduğu için, Yarsaniler sıklıkla dini ve toplumsal baskılarla karşılaşmışlardır.